Study habits | Tips

6:36


 Zdravím všetkých u dnešného článku. Za oknami je už vidieť jesenné počasie, ktoré pre mnohých, okrem iného, symbolizuje aj nástup do školy. Niektorí už majú týždeň za sebou a nás vysokoškolákov to čaká v najbližších dňoch, preto som sa rozhodla spísať tento článok. Takže ak to číta niekto, kto je v koncoch s motiváciou alebo si nevie usporiadať čas a úlohy, pevne dúfam, že mu pomôže načerpať inšpiráciu. 


ZAPISUJ SI ÚLOHY A DEADLINY
Je to tá najjednoduchšia vec, aká môže existovať. Spravte si to prehľadné a buďte kreatívny. Na fotografii, ktorú som uviedla to teda nie je bohvie ako kreatívne, ale má to slúžiť na to, aby ste si to vedeli predstaviť. Minulý rok som mala diár od Jo&Judy, ale vy si nemusíte kupovať drahé diáre. Stačí vám obyčajný zošit, kde sú vyznačené mesiace, týždne a dni. Alebo si ho môžete vyrobiť, stačí ak do googlu zadáte bullet journal a vyskočí na vás plno inšpirácie, ale keď ste na kreslenie taký antitalent ako ja, tak stačí ak si obstaráte normálny diár, kde si budete zapisovať všetky úlohy. Môžete pokojne používať aj nejaké konceptový zošit, kde si všetko pozapisujete a neskôr si to v pokoji znovu zapíšete už do diára, aby ste to mali pekné a prehľadné. Taktiež nie je od veci používať zvýrazňovače alebo rôzne fixy, kde každá farba bude znamenať niečo iné. Napríklad červená bude znamenať, že to je dôležitá úloha, zelená, že ste úlohu splnili a podobne. Fantázii sa medze nekladú. 

UDRŽUJ SI PORIADOK NA STOLE
Mne osobne sa učí a pripravuje na skúšky, keď mám všetko na poriadku, nemusím nič hľadať a zbytočne stresovať. V priemere sa učím pred každou skúškou asi tak dva dni po dobu 1-2 hodín, pretože všetky materiály si zhromaždím a dám do poriadku už predtým. Keď si budete na svojom stole udržiavať poriadok, tak sa vám bude lepšie orientovať v materiáloch, ktoré si porozkladáte okolo seba. Pre mňa osobne je taktiež veľmi povzbudzujúce, keď si miestnosť/izbu, v ktorej sa učím nejako spríjemním. Kúpim kvety, zapálim sviečku, prípade pustím nejakú hudbu, ale len veľmi potichu a samozrejme bez slov. 



DISCIPLÍNA
Toto je veľmi dôležitý bod. Nielen pre učenie, ale celkovo v živote. Nerada nechávam veci na poslednú chvíľu, ale zasa ich nespĺňam ani hneď po ich zadaní. Ale ak si stanovím, že dnes sa budem učiť 1 a pol hodiny, tak si uvarím kávu, niekedy si pripravím zdravú desiatu, aby som nemusela odbiehať, vypnem wifi a hodinu a pol sa plne a sústredene venujem látke, ktorú si potrebujem naštudovať. Tým, že som si vybudovala sebadisciplínu, nemusím pred skúškami alebo deadlinami stresovať a už si dané látky len preopakujem. Dôležité je sa nejako motivovať. Vždy, keď sa mi nechce, tak si poviem, že to je len hodina z celého dňa, a že keď to splním čo najskôr, tak potom mám viac času robiť veci, ktoré chcem. Ide najmä o to, aby sme nestrácali drahocenný čas tým, že budeme rozmýšľať nad tým ako sa nám nechce. 

UŠETRITE SI SNAHU
Viem, že sa vám koľkokrát ani nechce ísť na prednášky a už vôbec nie tam počúvať látku, ktorú pedagóg preberá, ale zoberte si to z tej druhej stránky. Keď budete počúvať a k tomu si ešte zapisovať (prípade k tomu všetkému ešte aj nahrávať prednášku, samozrejme so súhlasom vyučujúceho), tak sa vám potom bude ľahšie učiť na skúšky, pretože danú vec nebudete prvýkrát vidieť/počuť, až tesne pred skúškou. Týmto si ušetríte vynaloženú snahu a stres. Samozrejme, kto miluje život na hrane, tak nech tento bod vyškrtne (haha).


What would you ask for, if you knew the answer was YES?



PLÁNUJTE
Keď budete vedieť o nejakých akciách dopredu je najlepšie si ich zakomponovať do rozvrhu. Vypestujte si cit pre plánovanie. Keď viem, že na konci mesiaca bude mať môj priateľ narodeniny a plánuje nejakú oslavu, ale zároveň viem, že ma v pondelok po víkende, kedy bude oslava čaká nejaká skúška, tak si naplánujem učenie, tak, aby som sa naučila všetko pred oslavou, kde nemusím potom stresovať, že ma čaká v pondelok skúška a ja nič neviem. Znovu sa vyhnete stresu. Treba si urobiť poriadok vo vašom voľnom čase a využiť ho čo najlepšie.

UDRŽUJTE ROVNOVÁHU
Tak toto je odo mňa posledná rada, ktorá sa tiež nemusí týkať len učenia. Je mi jasné, že dokážete ísť na 100%, ale musíte si uvedomiť, že si potrebujete aj oddýchnuť, načerpať novú energiu a novú inšpiráciu. Ak pôjdete celý čas úplne na doraz, tak hrozí, že príde chvíľka vyhorenia a všetko sa na vás zrúti ako domček z karát. Preto si rozvrhnite váš čas tak, aby ste stíhali spĺňať aj vaše úlohy, aj tráviť čas s najbližšími a ešte si nájsť čas aj pre oddych. Zdá sa vám to nemožné? Len sa nebojte, všetko sa dá, len si musíte vypestovať cit pre plánovanie. Snažte sa využiť váš čas. 

Na dnes je to odo mňa všetko, dúfam, že vám článok pomohol a budem rada za každú odozvu.




Love, Alex .







You Might Also Like

2 komentárov

  1. Da se rict, ze vsechny tyhle tipy se snazim dodrzovat, ale nakonec je to stejně nejvíc o tom chtít :)
    sarushef.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak ako si napísala, najviac dôležitá je snaha, to som tam mala určite zahrnúť taktiež :)

      Odstrániť

Like us on Instagram